14 jan

Top 3 beste wireless routers

Een router kopen lijkt voor sommige raketwetenschap. Waar let je op? Routers zijn niet meer weg te denken uit de huiskamer. Ze staan stilletjes ergens in een hoek van de kamer of in de kast onze digitale leven in goede banen te leiden. Goede apparatuur is de basis van een zorgeloze internetverbinding. Toch willen veel winkels nogal halfgebakken routers  aan de man brengen met alle hoofdpijn als gevolg. Daarom de top 3 routers:

3. TP-Link TL-WR841N

top-3-routers-tp-link-TL-WR841N

Nummer 3 in de top router lijst start met de beste budget router. Je wilt een goed apparaat in huis, maar in deze tijden toch op het geld letten. Dit is de beste router die je momenteel voor onder €20 kan krijgen. Draadloos presteert het apparaat bijzonder goed en met de feature lijst blijft deze router ongeslagen voor routers onder de 20 euro. Een koopje en je zult er een lange tijd plezier van hebben. Let op: deze TP-Link TL-WR841N router is niet moeders mooiste.

 

2. Asus RT-AC68U

top-3-beste-routers-Asus RT-AC68U

Als je van stijl en design houdt, dan is de Asus RT-AC68U de absolute keuze. Voorzien van de nieuwste AC wireless standaard. Draadloos ook de snelste uit de lijst, mits je AC apparaten in huis hebt. Routers zijn over het algemeen lelijke apparaten. Als je het toch op een meer prominente plek wilt zetten, dan staat deze router erg stijlvol. Daarnaast zijn de prestaties erg goed te noemen en deze Asus router series staan al tijden in de top router lijsten. Enig nadeel: het is een prijzige router.

 

1. TP-Link 1043ND v2

top-3-routers-tp-link-1043nd-v2

Dit is onze favoriet voor 2014 en ook 2015. Hier is zowel de v1 als v2 getest. De TP-Link 1043ND v1 is de router die je wilt vermijden, omdat deze aan kinderziektes lijdt. Vooral de antenne presteert minder en onregelmatig. Gelukkig heeft TP-Link gehoor aan de klachten gegeven en de hardware een upgrade gegeven. Voor dezelfde prijs koop je de TP-Link 1043ND V2. Ziet er een stuk gelikter uit en de antenne is sterk verbeterd en presteert zeer goed. De prijs/product verhouding is ook de beste uit de lijst.

 

De klassieker: Linksys WRT54GL

top-routers-linksys-wrt54gl

Voor de nerds onder ons heeft de Linksys WRT54GL router geen uitleg nodig. Het was jaren de router der routers. Iedereen met een beetje computerachtergrond heeft deze gehad of nog in bezit wegens nostalgische redenen. Ook hier nog steeds de absolute favoriet en wordt als backup router aangehouden. Een werkpaard wat nooit lijkt te bezwijken onder welke druk dan ook.

Deze router heeft vooral zijn roem te danken aan het feit, dat dit de eerste serieuze router was waar je Linux op kon draaien. Daarnaast was het de meest geschikte router voor de befaamde DD-WRT firmware, waardoor het draadloos bereik en prestatie flink opgeschroefd werd. De nummer 1 uit de lijst is de router, welke zichzelf een waardige opvolger mag noemen voor deze router. Jammer dat Cisco, het moederbedrijf van Linksys, nooit een echte opvolger op deze jongen heeft kunnen maken. Deze router is niet meer in de winkel te koop, maar even zoeken op Marktplaats en voor €15/€20 heb je een WRT54GL v1.1 op de kop getikt.