02 sep

Stroomstoring Flevoland (Almere en Lelystad)

In de loop van de middag is er een stroomstoring ontstaan in Flevoland. Hiermee zijn meerdere delen van Almere en Lelystad getroffen. Hierdoor kunnen inwoners storing ondervinden met vrijwel alle digitale diensten.

Stroomleverancier Vattenfall heeft de storing inmiddels bevestigd. Deze meldt het stadswarmtenet met de stroomstoring is getroffen en deze ook momenteel problemen ondervindt.

De oplostijd van de storing is nog onbekend. Exacte oorzaak is ook nog niet bekend.

Update zaterdag 3 september 2022, 14:00

De stroomstoring is ontstaan door een kortsluiting welke resulteerde in brand bij een hoogspanningsstation in Lelystad. De schade is enorm en dusdanig groot, dat het stroomnet zwaar beschadigd is geraakt.

De stroomvoorziening hoort automatisch te worden uitgeschakeld bij een dergelijke storing, maar dat is niet gebeurd. Hierdoor ontstond oververhitting tijdens de kortsluiting, waardoor de brand daadwerkelijk is aangewakkerd.

Door de schade van de stroomstoring is er zeker tot 15 september geen treinverkeer mogelijk in sommige delen van Flevoland. Volgens ProRail bestaat er een mogelijkheid dat dit nog langer kan duren:

Ook de snelweg A6 en enkele sluizen zijn urenlang getroffen geweest door de stroomstoring in Flevoland. Er volgt nog een onafhankelijk onderzoek naar de toedracht van de stroomstoring.

Storingsoverzicht - alle storingen, internet storingen