01 mei

Problemen nieuwste iPhone iOS beveiligingsupdate 16.4.1 (a)

Apple heeft zojuist een beveiligingsupdate uitgebracht voor iPhone/iPad apparaten, iOS 16.4.1 (a). Deze update is primair bedoeld om meer acute beveiliging aan te brengen. Echter geeft de update op moment van schrijven problemen.

Het installeren van deze update lukt momenteel niet, omdat er een verificatieprobleem is. Het iOS apparaat zal een melding geven dat er iets mis is met de internet verbinding:

Lees meer
12 sep

Apple (iOS) app update storing

Vanavond heeft Apple haar nieuwe besturingssystemen voor iPhone (iOS 16) en Macbooks (MacOS 12.6) uitgebracht. Tegelijkertijd heeft het bedrijf de ‘Algemene Voorwaarden Apple mediadiensten’ aangepast, welke sinds vanavond voor nieuwe updates geaccepteerd moet worden.

Het accepteren van de voorwaarden leidt echter tot een foutmelding. Hierdoor kunnen Apple gebruikers problemen ondervinden met het downloaden en updaten van hun apps:

Lees meer
21 mrt

Wereldwijde storing Apple websites en diensten

begintijd rond 17:40

eindtijd onbekend

In de loop van de middag is er een wereldwijde storing ontstaan bij Apple. Hierdoor zijn Apple websites en diensten zoals Mail en iCloud onbereikbaar. De storing geldt voor alle Apple gebruikers, welke gebruik maken van deze diensten.

Apple heeft nog niet gereageerd op de storing. Wat de oorzaak van de storing is, is ook nog niet duidelijk. Oplostijd is vooralsnog ook onbekend.

Lees meer
27 jan

Apple iOS 14.4 update: belangrijke beveiligingslekken gedicht

Apple heeft gisteren haar nieuwste iOS versie uitgebracht, iOS 14.4. Als uitzondering vermelden wij deze update, omdat er meerdere belangrijke beveiligingslekken zijn gedicht in deze update.

Het gaat hier om zogenaamde zero-day lekken. Het is zeer belangrijk zo snel als mogelijk jouw iPhone en/of iPad tegen te beschermen. Apple legt op deze pagina uit om welke lekken het exact gaat. Onder andere Webkit (een stuk programma wat onder andere door de Safari browser wordt gebruikt), is hiermee geraakt.

Het advies is om zo snel als mogelijk uw iPhone of iPad toestel te updaten.

Lees meer
21 mei

iCloud storing treft Apple’s iCloud diensten

Sinds vanochtend is er een iCloud storing.  Over de hele wereld klagen iCloud gebruikers te kampen met diverse problemen. Ook Nederlandse gebruikers melden dat iCloud storing bij hen lijkt te hebben. Apple’s opslagdienst vraagt continu om in te loggen, zonder dat er verder iets gebeurd.

icloud storing

iCloud storing: bestanden, foto’s en mail niet beschikbaar.

Ook kunnen bestanden, foto’s en mail via de opslagdienst niet benaderd worden. Op de storingspagina van Apple wordt geen meldingen gemaakt van deze wereldwijde storing. Ook lijkt er nog geen verbetering te zijn in het herstellen van de dienst.

Update 16:45

De storing is volgens Apple voorbij. Gebruikers melden dat alle diensten bereikbaar zijn en kunnen weer bij hun content.

23 dec

Apple brengt kritieke NTP beveiligingsupdate uit

Apple heeft enkele uren geleden een beveiligingsupdate uitgebracht welke een kritieke beveiligingslek dicht in de NTP-implementatie. Via het lek kunnen kwaadwillenden een zogenaamde buffer overflow veroorzaken en zo op afstand eigen code op een Mac uitvoeren.

De OS X NTP Security Update is beschikbaar:
– 10.10 Yosemite
– 10.9 Mavericks
– 10.8 Mountain Lion draaien

Het gaat volgens Apple om kritiek beveiligingslek in de software die de Network Time Protocol-dienst voor OS X levert. De update zou op de achtergrond gedownload moeten zijn als gebruikers dit zo ingesteld hebben en anders is deze als update bij de Mac Store te zien. Gebruikers zouden de volgende ntp-versies moeten hebben na het doorvoeren van de update, te zien via Terminal na het invoeren van what /usr/sbin/ntpd: Mountain Lion: ntp-77.1.1, Mavericks: ntp-88.1.1 en Yosemite: ntp-92.5.1. Direct updaten is met klem aanbevolen!

16 okt

Mac OS X 10.10 Yosemite nu beschikbaar

Apple heeft vanavond Mac OS X 10.10 Yosemite, haar nieuwste besturingssysteem voor iMac / Macbook / Mac Pro / Mac Mini en Xserve, voor iedereen per direct beschikbaar gesteld als gratis download. OS X Yosemite is te downloaden in de Mac App Store.

Met OS X Yosemite worden de desktop en laptop devices dichter bij de mobiele devices gebracht, in dit geval de iPhone en iPad. Zo kan je eindelijk Airdrop gebruiken, om tussen OS X en iOS apparaten bestanden te delen. Ook is Mail onder handen genomen en kan je een mailtje wat je begon met typen op een iMac uiteindelijk voortzetten op een iPhone.

D belangrijkste nieuwe functionaliteit is iCloud Drive. Daarmee wilt Apple een alternatief bieden op het populaire Dropbox. Bestanden in iCloud Drive worden gesynchroniseerd met andere Macs en Windows pc’s en zijn dan direct beschikbaar voor al uw aangesloten devices.

Voor de echte mobiele werker is er de mogelijkheid om SMS en inkomende oproepen van de iPhone via de Mac te beantwoorden. Als je OS X Yosemite nu op jouw systeem wilt zetten, moet zijn dit de minimum systeemvereiste:

– minimaal 2GB RAM geheugen, ongeacht apparaat.

Ondersteunde Mac apparaten voor OS X Yosemite:
– Mac (Mid-2007 of nieuwer)
– MacBook (13-inch Aluminum, najaar 2008), (13-inch, Begin 2009 of nieuwer)
– MacBook Pro (13-inch, Mid-2009 of nieuwer), (15-inch, Mid/Najaar 2007 of nieuwer), (17-inch, Najaar 2007 of nieuwer)
– MacBook Air (Najaar 2008 of nieuwer)
– Mac Mini (Begin 2009 of nieuwer)
– Mac Pro (Begin 2008 of nieuwer)
– Xserve (Begin 2009)