11 sep

Fibers verleggen / EAPS testrun

Aankomende nacht, de nacht van 11 op 12 september, zullen wij enkele glasvezels verleggen zodat ze netter weggewerkt kunnen worden. Het onderhoud kan in twee delen worden opgesplitst.

— Fibers omleggen
Hierbij zal kortstondig de uplink van een van onze loadbalancers worden onderbroken. Op deze loadbalancer draaien enkele belangrijke diensten, te weten:

* SMTP
* POP3
* NT Hosting
* NNTP feeder

Onze nieuwsreaders zullen geen hinder ondervinden. Er is geen impact op inbellers, DSL verkeer en de colocatie. Alleen bovenstaande vier diensten zullen kort onderbroken worden.

Het wisselen van de fibers zal ongeveer 3 minuten duren. De dienst onderbreking is dan ook ten hoogste 5 minuten. We doen dit op 12 september tussen 02.00 en 02.30.

— EAPS testrun
Verder zullen we een proef draaien met EAPS. Dit is ons backbone protectie protocol die er voor moet zorgen dat bij uitval van een van onze verbindingen naar Amsterdam, het verkeer naadloos wordt omgestuurd over de backup fibers.

Om onze protectie daadwerkelijk te zien werken, zullen we rond 02.30 de huidige verbinding naar Amsterdam doen falen. We willen dan zien dat al het IP verkeer wordt omgeleid over onze backup verbinding via Utrecht naar Amsterdam.

Het testen van EAPS zal 30-60 minuten duren. Er wordt een onderbreking van 40ms verwacht (40 milliseconden!). We doen dit op 12 september tussen 02.15 en 03.15. Er wordt door klanten geen hinder verwacht.