12 jan

Netwerk onderhoud

In de nacht van donderdag de 15e op vrijdag de 16e, omstreeks 03.00, zullen we een firmware upgrade doen op twee van onze vier Juniperrouters. Tevens zal de gigabit ethernet verbinding tussen Sara en Telecity2 worden uitgebreid tot een WDM trunk.

Met het Juniper Technical Assistance Center in Amsterdam is
gecoordineerd dat er een field-upgrade komt van de fpga firmware van onze gigabit ethernet PICs in onze Sara router en onze primaire Kelvinstraat router. Recentelijk is gebleken dat er een bug in deze firmware zit, die het draaien van VRRP onbetrouwbaar (of soms zelfs onmogelijk) maakt. JTAC was het met onze conclusie eens en heeft een
upgradeplan voorgesteld.

We zullen de huidige PICs (de gigabit ethernet insteekmodules) upgraden. Om de impact bij een eventueel gefaalde upgrade te minimaliseren, hebben we de beschikking over een nieuwe PIC (die door Juniper naar ons is verstuurd). De upgradetijd per PIC is 2-3 minuten, waarbij de router
geen verkeer zal forwarden.

— Planning —
Om 02.00 zullen we op Telecity een WDM machine installeren voor de verbinding tussen Sara en Telecity. Om 02.30 zullen we op Sara een WDM machine installeren. Tijdens de installatie zullen we de verbinding uit productie nemen en zal onze ring het verkeer omrouteren. Er is geen onderbreking van de dienstverlening tijdens deze installatie.

Om 03.00 zullen we de Sara router upgraden. Hierbij valt tussen de 5 en 10 minuten de router uit. De klanten die actief gebruik maken van de Sara router zullen we overzetten op de Telecity2 router, dus impact voor klanten is hierbij minimaal.

Om 04.30 zullen we de Kelvinstraat router upgraden. Hierbij valt tussen de 5 en 10 minuten de router uit. De backup router kan tijdens deze upgrade het werk niet overnemen — omdat we juist het backupbaar maken van onze routers aan het fixen zijn. Alle inbel- en coloverbindingen zullen tussen 04.30 en 05.00 gedurende korte tijd wegvallen.

ADSL klanten en klanten met een vaste verbinding naar Ede/Kelvinstraat ondervinden geen hinder van de upgrades.