05 dec

Stroomstoring in SARA, Amsterdam

Op dinsdag 5 december om /- 0.30 uur vond er een grote stroomstoring in het SARA datacenter in Amsterdam plaats. In dit datacenter heeft BIT apparatuur staan ten behoeve van connecties met andere ISP’s via onder andere de Amsterdam Internet Exchange.

Als gevolg van deze stroomstoring is apparatuur van veel providers, waaronder netwerkapparatuur van BIT spanningsloos geraakt, omdat om een nog onbekende reden de noodstroomvoorziening van SARA niet correct gefunctioneerd heeft.

Het gevolg van het spanningsloos raken van deze apparatuur is geweest dat internetverbindingen gedurende /- 20 minuten niet normaal gefunctioneerd hebben en dat DSL verbindingen gedurende /- 5 minuten offline geweest zijn.

Helaas is nog niet alle apparatuur van BIT operationeel. Wij zijn druk in contact met SARA om te kijken hoe wij deze apparatuur zo snel mogelijk online kunnen krijgen.

Als gevolg hiervan zijn de volgende diensten nog niet beschikbaar:

  • UMTS verbindingen via BIT
  • Versatel Extended Ethernet lijnen

De Ethernetring tussen Amsterdam en Ede is op SARA onderbroken, wat een verminderde capaciteit en redundantie oplevert. Tevens zijn de verbindingen met de GN-IX in Groningen en de DE-CIX in Frankfurt niet operationeel.

Engineers van BIT zijn druk bezig met deze problemen op te lossen.