25 mrt

Xen Upgrade en Kernels

Zoals aangekondigd zijn we gisternacht bezig geweest om op onze clusters de infrastructuur te upgraden van Xen3.3 naar Xen3.4.

De hoofdreden hierachter is dat nieuwere Linux kernels tegenwoordig infrastructuur hebben om op basis van paravirtualisatie samen te werken met hypervisors als Xen. Tot voor kort was het alleen maar mogelijk met kernels die hier specifiek op waren aangepast (zogenaamde xen-kernels). Deze nieuwe manier van zaken doen zit in de standaardversie van de kernel zoals deze uit Linus Torvalds’ keuken komt. Deze nieuwe kernels zouden het het voor onze klanten veel makkelijker maken om eigen kernels te draaien en gebruik te maken van nieuwere features zoals FUSE. Echter werken deze nieuwe kernels alleen maar samen met Xen versie 3.4 of hoger.

Ons eerste plan was om de upgrades in een enkele nacht uit te voeren. Dit bleek praktisch niet haalbaar binnen de gestelde tijd, dus op dit moment zijn niet alle clusters al naar Xen 3.4. Wel hebben we gedurende deze upgrade-ronde wat kunnen testen op het gebied van zogenaamde live-migraties tussen de oude en de nieuwe versie van Xen, waardoor uiteindelijk een procedure is ontstaan waarmee we de rest van de clusters kunnen upgraden zonder de betrokken VPS’en te hoeven rebooten.

Voor VPS’en met nummers 2000 tot-en-met 4000 zullen wij de komende week in de avonduren deze upgrades uitvoeren. In de praktijk kan dit betekenen dat op zo’n avond uw VPS twee maal een minuut lang wat langzamer reageert terwijl deze al draaiend wordt verplaatst naar andere hardware.