05 sep

Windows Server 2012 en MSSQL 2012 beschikbaar

Microsoft heeft vandaag Windows Server 2012 uitgebracht en vanaf nu is dit besturingssysteem ook beschikbaar als besteloptie op onze website. Wij hebben Windows Server 2012 al een paar weken getest en hebben zeker waardering voor sommige nieuwe features. De eerste reacties vanuit de markt zijn ook positief.

Enkele nuttige nieuwe of uitgebreide eigenschappen:

Verbeteringen aan PowerShell / GUI – PowerShell is uitgebreid om het server OS en haar eigenschappen aan te passen. Klanten kunnen ook kiezen of ze 2012 met de volledige GUI of als Server Core willen draaien. Met Server Core krijgt de klant een minimale user interface die voornamelijk bestaat uit de command line en PowerShell.

Server management – De management van servers is ook verbeterd. De interface van Server Manager is nu veel gebruiksvriendelijker en kan nu ook gebruikt worden om direct naar een PowerShell-sessis op een remote server te springen.

Geïntegreerde cloud – Het is ook makkelijker om een virtueel netwerk te creëren tussen uw server en diensten, ongeacht of ze zich in het kantoor of in een cloud bevinden. Security management is gesimplificeerd om dit te accommoderen.

Replicatie – Wij zijn enthousiast over de replicatie-opties in 2012. Windows Server 2012 bevat veel mogelijkheden om harde schijven te synchroniseren. Dit zal het makkelijk maken datacenter redundante oplossingen neer te zetten. Wij zullen hier in de nabije toekomst meer information over geven.

Verbeteringen in Hyper-V – De virtualisatielaag bevat ook een aantal verbeteringen die in nieuwe features voor onze virtual servers zullen resulteren. Wij verwachten dat wij Windows Datacenter 2012 over een maand of 4 binnen onze Windows-clusters gaan inzetten, nadat wij de virtualisatielaag goed getest hebben. Hierna kunnen wij eindelijk console-functionaliteit voor Windows VPSen gaan aanbieden. Snapshots zouden efficiënter zijn in 2012, dus wij zullen ook testen of we dit aan onze Windows-klanten kunnen gaan aanbieden.

U kunt het Windows Server 2012 datasheet hier downloaden.

OS van de cloud

Voor Microsoft betekent Windows Server 2012 een belangrijke stap op weg naar de creatie van het “OS van de cloud”. De gedachte hierachter is dat enorme winsten gemaakt kunnen worden door het platform te bouwen dat gebruikt gaat worden om alle verschillende cloud-componenten samen te binden, zeker voor grote bedrijven. Wij geloven dat deze claim een beetje overdreven omdat de hyper-competitive cloud-markt die rol waarschijnlijk niet aan closed source platform gaat gunnen. Wij zullen de komende maanden met u gaan communiceren over onze visie over de toekomst van de cloud en de impicaties voor u en voor ons. In de tussentijd is Windows Server 2012 een solide product dat een grote uitdaging zal vormen voor VMware, de andere grote closed source cloud software-bouwer.

MSSQL 2012

Sinds ongeveer een maand hebben wij de 2012 versie van Microsoft SQL Server beschikbaar. Er zijn enkele waardevolle verbeteringen die een aantal issues oplossen waar DBA's enige tijd last van hadden.

Groepen databases kunnen als 'availability group' opgezet worden bijvoorbeeld. Dit betekent dat replicatie voor een groep database opgezet kan worden in plaats van alleen voor een enkele database of server. Het maakt ook multi-site clustering over meer dan twee locaties mogelijk. Een andere verandering is dat een enkele database veel gemakkelijker gemigreerd kan worden naar een nieuwe omgeving als een 'contained database'. MSSQL bevat ook een aantal performance-verbeteringen, toevoegingen voor de T-SQL taal en meer informatie over de layout van uw database-architectuur.

2012 Licentie veranderingen

De Web- en Enterprise-versies van Windows Server 2012 zijn gestopt. Alleen de Standaard- en Datacenterversies zijn nog beschikbaar. Wij zullen de Standaard-versie voor de oude prijs blijven aanbieden.

De Workgroup-versie van MSSQL is ook verdwenen en de licentiestuctuur van MSSQL is veranderd. U betaalt dezelfde bedragen voor de overgebleven versies: Web, Standaard en Enterprise. U verkrijgt hier echter alleen het recht om 4 cores te gebruiken. Als uw virtual server meer cores heeft, dan kunnen additionele gebruiksrechten per twee cores aangeschaft worden. Dit is geen probleem voor onze huidige klanten omdat het maximum aantal cores dat Hyper-V toe staat tot nu toe vier was.


Wij hopen dat wij u met dit artikel een goede samenvatting van Microsofts laatste producten hebben kunnen geven. Neem contact met ons op als u verdere vragen of opmerkingen heeft.