31 dec

Nieuwe kabelbreuk Middellandse Zee vertraagt reparatie

Bericht afkomstig van Automatisering Gids

Het herstel van beschadigde onderzeese kabels in de Middellandse Zee heeft vertraging opgelopen. Het telefoon- en internetverkeer tussen Europa en het Midden-Oosten zal daardoor nog tot 4 januari ontregeld blijven. Dat heeft France Telecom bekendgemaakt.

De kabel tussen Zuid-Oost-Azië, het Midden-Oosten en West-Europa (kortweg SMW4) raakte op tweede kerstdag opnieuw beschadigd, dit keer op 400 kilometer uit de kust van Alexandrië (Egypte). De oorzaak is waarschijnlijk een onderzeese aardbeving. Pas een dag eerder was de verbinding ter hoogte van Sicilië gerepareerd na beschadiging door een scheepsanker.

Via SMW4 loopt meer dan 75 procent van al het internetverkeer tussen Europa en het Midden-Oosten. De verbinding is in totaal 20.000 kilometer lang en verbindt veertien landen, waaronder Indonesië, Maleisië, India, Pakistan, Saoedie-Arabië, Egypte, Italië en Frankrijk.

Inmiddels is vrijwel al het verkeer omgeleid over andere routes. France Télécom zou maar weinig klachten van klanten hebben ontvangen over verstoring van het spraak- en dataverkeer, meldt persbureau Bloomberg. Volgens het telecombedrijf kan het dataverkeer naar sommige bestemmingen door de kabelbreuken wel trager verlopen.

Ook een andere kabel op de bodem van de Middellandse Zee, SMW3, heeft averij opgelopen. France Telecom heeft een onderhoudsschip dat oorspronkelijk zou worden ingezet om SMW3 vandaag (oudejaarsdag) te herstellen nu naar SMW4 gedirigeerd om die verbinding eerst te repareren. Een derde kapotgetrokken kabel, FLAG FEA geheten, is gisteren hersteld.