27 nov

Vogeleiland ontsluiert lichtgeheim

vrijdag 27 november 2009

DEVENTER – Na een paar avonden proefdraaien gaat de manifestatie ‘Het geheim van licht’ morgenavond van start op het Vogeleiland.

Het evenement wordt georganiseerd omdat Deventer als eerste stad in Europa nu een volledig glasvezelnetwerk heeft.

Gisteravond gonsde het eiland van de activiteiten. Lampen in alle soorten en maten, kabels, kleuren en veel complexe techniek. Ook vanavond zullen de techneuten en de kunstenaars nog volop testen, sleutelen en afbouwen.

Op het eiland komen negen kunstwerken te staan met als thema licht, internet en glasvezel. “Het doel van het festival is te laten zien wat je allemaal met glasvezel kunt”, zegt Annemarie Johannes het het organiserende adviesbureau 4Cata. “De aanleiding was de voltooiing van het glasvezelnetwerk in Deventer. Het idee is dat Deventer even het centrum is van internet. Er is zoveel mogelijk interactie tussen de kunstwerken en de bezoekers.” Veel van de werken reageren op de bezoeker door middel van sensoren. Zo is er de ‘Twittertrap’. Met elke stap veroorzaakt degene die de trap beklimt geluid en licht. Die ‘compositie’ is op internet terug te vinden. Zo zullen meer zaken die de komende maand op het Vogeleiland gebeuren ook op internet te vinden zijn.

Glasvezel transporteert informatie met behulp van licht. “We halen het licht dat anders onder de grond blijft naar boven. Dat is het nieuwe geheim van licht”, zegt Marien van Schijndel van 4Cata.

Ook zal geprobeerd worden een chat-sessie te organiseren met kinderen uit Zuid-Korea en Zuid-Afrika omdat dat de twee landen zijn waar glasvezel al over het hele land verspreid is.

Centraal op het eiland is een groot scherm opgezet waar onder meer een film van de Deventer kunstenaars Elise van der Linden en Jilles Waagmeester wordt geprojecteerd. Zij leggen een verband tussen de oude manier van communicatie per paard en de huidige mogelijkheden van de snelheid van het licht.

Het evenement is tot 20 december elke avond gratis te bezoeken (van 17.00 uur tot 21.30 uur).

www.geheimvanlicht.nl