28 jul

Update KPN storing Rotterdam

(onderstaande tekst is de officiële verklaring van KPN omtrent de storing van het mobiele netwerk in Rotterdam)

In de nacht van dinsdag op woensdag is er een storing geweest in een belangrijk knooppunt in het netwerk van KPN in Rotterdam. Door deze storing vielen in de regio Rotterdam diverse verbindingen uit, die onder andere gebruikt worden door hulpdiensten en vervoersdiensten. Het noodnummer 112 ondervond geen hinder en was gewoon bereikbaar. Na enkele uren was de storing verholpen; alle verbindingen waren woensdag ochtend omstreeks 07:30 weer in bedrijf.

Cross connect
De oorzaak van de storing ligt in een zogenaamd ‘cross connect’ systeem. In de berichtgeving komt het woord ‘kastje’ veelvuldig voor. Enige verduidelijking is op zijn plaats: het gaat hier om complex apparatuur. Een cross connect is een belangrijk knooppunt in het netwerk, waar veel verschillende verbindingen bij elkaar komen. Op de betreffende cross connect in de centrale in de Rotterdamse Waalhaven komen 6.238 verbindingen samen. Iedere seconde verwerkt dit knooppunt 8 tot 10 Gigabit aan data. Er zijn ca 100 van deze cross connect knooppunten door heel Nederland.
Hoewel de functie van een cross connect niet door andere systemen kan worden opgevangen, bestaan de cross connects van KPN zelf uit twee delen die elkaars werk over kunnen nemen. In dit geval leidden onderhoudswerkzaamheden aan het ene deel tot een storing in het andere deel van de cross connect. Volgens leverancier Alcatel-Lucent komt een dergelijke storing zeer zelden voor; KPN heeft hier niet eerder mee te maken gehad. Cross connects staan in de wereld van de telecom bekend als zeer robuuste en betrouwbare systemen.

Onderzoek
Technici van KPN en Alcatel-Lucent zijn druk bezig met onderzoek naar de oorzaak en verloop van deze storing om eventuele herhaling in de toekomst te kunnen voorkomen. Zodra de uitkomsten van het onderzoek beschikbaar zijn zullen we hierop terugkomen. Hangende de uitkomsten van dit onderzoek worden overigens geen werkzaamheden gepleegd aan de andere cross connect knooppunten