22 okt

Landelijke internet storing (NL-IX internetknooppunt)

Door een zware storing bij internet knooppunt NL-IX zijn veel internet verbindingen momenteel verstoord. NL-IX is een Nederlands internet knooppunt waar veel internet verkeer doorheen wordt geleid. Dit verkeer is op dit momenteel niet meer mogelijk.

Update 22 oktober 2014, 23:50

NL-IX is momenteel in geheel niet bereikbaar. Al het verkeer op het knooppunt lijkt geheel te zijn weggevallen.

Update 22 oktober 2014, 23:52
De oorzaak lijkt te liggen bij een stroomstoring op het internet knooppunt NL-IX zelf.

Update 22 oktober 2014, 23:59
Enkele providers hebben inmiddels het verkeer naar NL-IX omgeleid als tijdelijke oplossing, waardoor een deel van sites weer bereikbaar zijn.

Update 23 oktober 2014, 00:02
NL-IX site is weer terug! Herstel lijkt in gang gezet.

Update 23 oktober 2014, 00:04
Veel providers zijn zwaar getroffen, omdat ook het Open Peering gedeelte door de storing geraakt is. Dit is een belangrijk onderdeel van het Nederlandse internet verkeer, waarbij veel grote Nederlandse hosting en internet providers via dit gedeelte verkeer onderling uitwisselen.

Update 23 oktober 2014, 00:10
De peering lijkt vanaf hier te zijn hersteld. Het verkeer zal vanaf nu weer opkomen en providers kunnen hun peering via NL-IX weer gebruiken.

Update 23 oktober 2014, 00:22
Hieronder live het internet verkeer in volume wat via internet knoopunt NL-IX loopt. Daaronder specifiek verkeer van Open Peering (met dank aan Jeroen).

NL-IX traffic

NL-IX verkeer

open peering live traffic

Open Peering verkeer

Update 23 oktober 2014, 13:00
NL-IX heeft ons zojuist direct per mail benaderd met een verklaring en aantal correcties omtrent de exacte oorzaak betreft deze landelijke internet storing:

1. NL-ix heeft op geen enkel moment gisteren last gehad van een storing.
2. Er is ook geen sprake geweest van een stroomstoring op NIKHEF.
3. Open Peering (een zusterbedrijf van NL-ix en provider van partial transit) heeft in een redundante setup met 2 core-routers een storing gehad op 1 van de 2 routers (die op NIKHEF). De 2e router heeft zonder problemen doorgedraaid.
4. de Open Peering router op NIKHEF adverteerde wel routes maar gaf deze niet of niet goed door waardoor verkeer “verdween”. De router is gereboot en is vanaf dat moment weer stabiel. We onderzoeken samen met de vendor wat het probleem kan hebben veroorzaakt.

20 reacties op deze storing:

 1. Ken namelijk nog steeds niet uit zenden, heb inmiddels gemailt naar goedkoopstreamen.nl dus hoop dat het snel oplost.

 2. Ik zit nog steeds zonder server verbinding van mijn webhosting 🙁
  Hoop dat het snel opgelost wordt, want hier ben ik niet blij mee !!

 3. Wat is de tijd dat deze verstoring is begonnen? Die kan ik hier helaas niet terug vinden.

  Wij hebben namelijk een verstoring gehad die was begonnen tussen 22.55 en 23.00

 4. Die grafiek waar iedereen nu naar verwijst heeft niet zoveel toegevoegde waarde. Die pieken zie je als tellers gereset worden.. bijvoorbeeld doordat switchers uit en weer aan gaan 🙂 Is geen daadwerkelijk verkeer.

 5. De mannen van Redbee zaten er bovenop en waren supersnel met het omrouteren en weer terugschakelen. Bovendien vertelden ze ook gewoon wat er aan de hand was. Klasse!

 6. Mijn provider IntraHosting heeft het verkeer via een andere routering laten lopen. We zijn weer live, top snel opgelost!

 7. De support afdeling van de NL-IX is op de hoogte. Om 00:00 uur zijn de BGP sessies weer hersteld en zullen de routes wel weer gaan werken.

 8. Veel sites onbereikbaar. Begon met npo, Marktplaats. Sites die wel bereikbaar zijn, zijn erg traag.

 9. Diverse routes zijn niet beschikbaar vanuit kpnglas @ barendrecht, vreemd genoeg niet alles is weg, werkt wel naar BT, XS4all, ziggo en upc maar niet naar andere kpn lijnen

 10. Heb net fout geplaatst bij Kootstertille.
  Nogmaals: Groningen 23.50 veel sites niet bereikbaar

 11. Sommige sites zijn bereikbaar, maar ook vele niet.
  Niet bereikbaar: Catawiki, marktplaats.
  Maar Youtube bijvoorbeeld wel!
  Kortom, het lijkt wel (hier in Schiedam) alsof 25% van diverse websites er uit ligt.

 12. Vevida webhosting provider lijkt er geheel uit te liggen. Dus ook de e-mail diensten. Dit is een hele grote provider dus er gaan ongetwijfeld allerlei alarmbellen rinkelen

Reageren is niet meer mogelijk.