23 okt

Landelijke internet storing

begintijd 22:00

Na de storing van gisteravond en vannacht gaat het nu daar wederom fout bij een belangrijk Nederlands internet knooppunt. Vanavond is wederom Open Peering met storing getroffen.

Door deze storing zijn sites wederom traag of helemaal niet bereikbaar. Grote kans dat de storing eenzelfde oorzaak heeft als de storing van gisteravond (zie bovenstaande link met verklaring van NL-IX).

Update 22:25 uur
De storing lijkt kortstondig, inmiddels lijkt alles terug. Onderstaand het verkeer op Open Peering.

open peering live traffic

Open Peering verkeer

22 okt

Landelijke internet storing (NL-IX internetknooppunt)

Door een zware storing bij internet knooppunt NL-IX zijn veel internet verbindingen momenteel verstoord. NL-IX is een Nederlands internet knooppunt waar veel internet verkeer doorheen wordt geleid. Dit verkeer is op dit momenteel niet meer mogelijk.

Update 22 oktober 2014, 23:50

NL-IX is momenteel in geheel niet bereikbaar. Al het verkeer op het knooppunt lijkt geheel te zijn weggevallen.

Update 22 oktober 2014, 23:52
De oorzaak lijkt te liggen bij een stroomstoring op het internet knooppunt NL-IX zelf.

Update 22 oktober 2014, 23:59
Enkele providers hebben inmiddels het verkeer naar NL-IX omgeleid als tijdelijke oplossing, waardoor een deel van sites weer bereikbaar zijn.

Update 23 oktober 2014, 00:02
NL-IX site is weer terug! Herstel lijkt in gang gezet.

Update 23 oktober 2014, 00:04
Veel providers zijn zwaar getroffen, omdat ook het Open Peering gedeelte door de storing geraakt is. Dit is een belangrijk onderdeel van het Nederlandse internet verkeer, waarbij veel grote Nederlandse hosting en internet providers via dit gedeelte verkeer onderling uitwisselen.

Update 23 oktober 2014, 00:10
De peering lijkt vanaf hier te zijn hersteld. Het verkeer zal vanaf nu weer opkomen en providers kunnen hun peering via NL-IX weer gebruiken.

Update 23 oktober 2014, 00:22
Hieronder live het internet verkeer in volume wat via internet knoopunt NL-IX loopt. Daaronder specifiek verkeer van Open Peering (met dank aan Jeroen).

NL-IX traffic

NL-IX verkeer

open peering live traffic

Open Peering verkeer

Update 23 oktober 2014, 13:00
NL-IX heeft ons zojuist direct per mail benaderd met een verklaring en aantal correcties omtrent de exacte oorzaak betreft deze landelijke internet storing:

1. NL-ix heeft op geen enkel moment gisteren last gehad van een storing.
2. Er is ook geen sprake geweest van een stroomstoring op NIKHEF.
3. Open Peering (een zusterbedrijf van NL-ix en provider van partial transit) heeft in een redundante setup met 2 core-routers een storing gehad op 1 van de 2 routers (die op NIKHEF). De 2e router heeft zonder problemen doorgedraaid.
4. de Open Peering router op NIKHEF adverteerde wel routes maar gaf deze niet of niet goed door waardoor verkeer “verdween”. De router is gereboot en is vanaf dat moment weer stabiel. We onderzoeken samen met de vendor wat het probleem kan hebben veroorzaakt.