06 apr

Grote storing AMS-IX internet knooppunt

In de loop van de ochtend is er een grote storing ontstaan op het Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX) knooppunt. Hierdoor is het internet verkeer in algemene zin verstoord en zijn netwerken tussen verschillende providers beperkt tot niet bereikbaar.

Het knooppunt zorgt ervoor dat het internet verkeer tussen netwerken van grote providers wordt uitgewisseld, om uiteindelijk de juiste gevraagde site of data te kunnen bereiken. Door het knooppunt problemen ondervindt, kan het dus zijn dat verschillende sites niet bereikbaar zijn. Dit doordat de uitwisseling tussen netwerken niet plaats kan vinden.

AMS-IX is het grootste internet knooppunt in Nederland en staat in de top 3 van grootste internet knooppunten ter wereld. Ook op wereldwijde schaal zullen verschillende netwerken hierdoor problemen ondervinden.

Update 6 april 2022, 12:10

AMS-IX geeft aan dat tussen 10:20 en 10:45 zo’n 74,5% van de BGP sessies onderuit zijn gegaan. BGP is het technische protocol wat daadwerkelijk ervoor zorgt, dat data tussen netwerken uitgewisseld (= gerouteerd) kan worden. Hierdoor was dus een groot gedeelte van de uitwisseling tussen netwerken verstoord geraakt.

De storing is inmiddels opgelost en het verkeer komt gestaag weer terug. De oorzaak heeft men nog niet kunnen achterhalen en wordt onderzocht.

Update 6 april 2022, 16:52

Het verkeersbeeld op de AMS-IX ziet er weer normaal uit en al het verkeer lijkt weer z’n doorgang te hebben gevonden:

AMS-IX storing 6 april 2022 traffic statistics

3 reacties op deze storing:

  1. sinds half vijf geen RTL 4 5 SBS 6 enz viel spontaan uit.

    met vriendelijke groeten van J.E.C van Riet

Reageren is niet meer mogelijk.