04 okt

Wereldwijde storing WhatsApp, Facebook en Instagram

begintijd rond 17:45

eindtijd onbekend

Aan het eind van de middag is er een storing ontstaan bij zowel WhatsApp, Facebook als Instagram. Gebruikers kunnen hierdoor beperkt tot geen gebruik maken van de genoemde diensten.

Het is niet perse opvallend dat de drie diensten eruit liggen: Facebook is eigenaar van ook WhatsApp en Instagram en maken gebruik van gedeelde infrastructuur.

Facebook is op de hoogte van de storing en is werkt hard aan een oplossing. Oorzaak van de storing is ook voor hen nog onbekend. Ook over een mogelijke oplostijd doet men nog geen uitspraken.

Update 4 oktober 2021, 21:25

De storing is al urenlang gaande. Er is in ieder geval al iets meer duidelijk. Een deel van de problemen lijkt het DNS systeem te maken, welke de verwijzingen van WhatsApp / Facebook / Instagram naar de juiste server(s) afhandelt.

Het zogenoemde IP adres is voor DNS servers niet meer te vinden. Vertaald: Om een dienst te bereiken, moet het website adres vertaald worden naar een IP adres (het digitale huisadres, waar het werkelijke staat). Dit wordt gedaan door een DNS server, wat feitelijk een telefoonboek is.

Het IP adres is feitelijk verdwenen, waardoor de diensten niet meer vindbaar zijn:

Facebook, WhatsApp, Instagram storing - 4 oktober 2021. Console afbeelding IP adres Facebook niet vindbaar.
Dit is een test die laat zien, dat het telefoonboek antwoord het adres voor Facebook niet te kunnen vinden (in het rode vak hoort een IP adres te staan).

Hoe dit is ontstaan en wanneer het is opgelost, is helaas nog steeds niet bekend.

Update 4 oktober 2021, 23:34

Er lijkt nog weinig verbetering te zitten in het oplossen van de storing door Facebook. Het probleem lijkt inmiddels dieper te zitten dan de eerder genoemde DNS problemen.

De zogenaamde BGP routes naar Facebook’s infrastructuur lijken te zijn verdwenen. Grote providers hebben inmiddels bevestigd, hetzelfde te zien op hun netwerken richting Facebook.

BGP, vrijwel het belangrijkste protocol van het internet, is het protocol wat providers/netwerken over de wereld met elkaar laat communiceren. Door de routes naar Facebook niet meer voorkomen, kan de DNS van Facebook voor de juiste IP adressen uberhaupt niet bereikt worden. Hierdoor zijn de diensten van het bedrijf gewoonweg onvindbaar.

Facebook heeft op moment van schrijven nog steeds geen update of eindtijd afgegeven voor de storing.

Update 4 oktober 2021, 23:42

Er lijkt schot in de zaak te zitten. Plots leeft het IP adres van Facebook weer en lijkt nu een oplossing aanstaande.

WhatsApp, Facebook, Instagram storing 4 oktober 2021. IP adres.

Er wordt ook een pagina inmiddels op Facebook.com getoond, al is het enkel een foutmelding:

Facebook storing, 4 oktober 2021. Foutmelding Facebook startpagina.

Update 4 oktober 2021, 23:50

WhatsApp geeft een teken van leven! Berichten lijken nu verstuurd te kunnen worden, het welbekende vinkje laat zich nu zien. Al zal dit door de grote achterstand nog even duren, voordat berichten echt ook afgeleverd worden.

Update 5 oktober 2021, 01:15

Inmiddels begint het einde van de grote storing in zicht te komen. Facebook is weer bereikbaar en beschikbaar voor gebruikers. WhatsApp laat inmiddels weer berichten door, maar door de enorme achterstand kan het werkelijk aankomen van het bericht de komende uren wat vertraging opleveren.

Update 5 oktober 2021, 07:30

De storing is nu geheel opgelost. Facebook is volledig bereikbaar, WhatsApp berichten kunnen als normaal verstuurd/ontvangen worden en ook Instagram functioneert weer volledig.

Update 5 oktober 2021, 10:55

De eerder genoemde problemen zijn nu bevestigd door Facebook zelf. Het bedrijf geeft aan dat de oorzaak van de storing lag bij een configuratiefout in het netwerk, waardoor de communicatie verstoord raakte. Dit soort fouten ontstaan vaak bij upgrades en (geplande) technische aanpassingen aan de onderliggende apparatuur en bijbehorende software.

Facebook geeft zelf ook aan dat de problemen zo goed als zijn opgelost, maar men achter de schermen nog hard bezig is alles geheel terug naar normaal te krijgen.

37 reacties op deze storing:

 1. Zijn er nog meer mensen met onderstaande privacy schending?

  gisteravond ben ik gebeld via whatsapp video door mijn persoon x echter hadden jullie toen storing. Persoon x belde mij daarom nogmaals zonder whatsapp te gebruiken.

  De storing was om half 2 vannacht over en toen werd ik automatisch door whatsapp video gebeld met de telefoonnummer van persoon x. Ik kon in de kamer kijken van persoon x omdat daar de telefoon lag.

  Hoe kan dit omdat persoon x zelf niet gebeld heeft want die lag al te slapen rond dit tijdstip.

  Ik vind dit serieus een kwalijke zaak dat ik op deze manier in een anders zijn kamer kan kijken. Weg privacy.

 2. hoop dat het een week duurt deze storing, leren de mensen misschien ook weer om normaal te communiceren .

 3. Kan niet in fb en whatsapp. Dat laatste vind ik het ergste. M’n zoon kan ook niet op instagram. We wonen in Enschede. Hopelijk dat het probleem snel wordt opgelost.
  Dit is echt ruk🤢

 4. hoi
  ik kan Instagram en Facebook mensen geen berichten sturen en ontvangen
  ik hoop dat het snel mogelijk opgelost is
  vriendelijke groet Jeanet

 5. Wat ik begrepen heb is er ook een storing in het dns gedeelte. Hierdoor kun je meerdere sites niet bereiken.
  Ik kan ook Netflix en Amazon niet bereiken.

  • Zeer waarschijnlijk niet zomaar een storing, maar het begin van het einde van de oude corrupte wereld.
   Laat de mooie nieuwe wereld maar komen!

  • Ede gld vanaf vanmiddag al een ramp. Kan ook niet online bestellen en betalen met ideal kan dit ook door de storing zyn?

 6. Delft Zuid, kan al uurtje niet op facebook pagina komen,

  deze melding browser:

  Hmm. We’re having trouble finding that site.

  We can’t connect to the server at http://www.facebook.com.

  If that address is correct, here are three other things you can try:

  Try again later.
  Check your network connection.
  If you are connected but behind a firewall, check that Firefox has permission to access the Web.

Reageren is niet meer mogelijk.