10 okt

Blackberry (pingen) storing, wereldwijd – opgelost

De systemen van RIM (de maker van Blackberry en verantwoordelijk voor de systemen achter ping!) kampt momenteel met een wereldwijde storing op haar services. Hierdoor kunnen Blackberry gebruikers beperkt tot niet pingen.

Update (11 oktober 2011, 14:00): Inmiddels ondervindt RIM een tweede grote storing op haar systemen, waardoor pingen opnieuw vrijwel niet mogelijk is. Wanneer de storing is opgelost, is vooralsnog onbekend.

Update (11 oktober 2011, 22:40): RIM heeft de oorzaak van de tweede storing gevonden. Een belangrijke switch in haar netwerk blijkt kapot te zijn gegaan. Momenteel is het bedrijf druk bezig het probleem op te lossen. Wanneer het probleem exact is opgelost, is wederom niet bekend.

Update (12 oktober 2011, 15:00): RIM heeft inmiddels de herstel van haar systemen ingezet en mondjesmaat zullen verbeteringen bij Blackberry gebruikers zichtbaar worden. Het kan helpen om de accu van het toestel even te verwijderen, opnieuw erin te zetten en het toestel (opnieuw) op te laten starten. Dit zou kunnen werken, maar dit zal niet bij iedereen direct een oplossing bieden. Ook nu is er niks bekend gemaakt, wanneer de storing daadwerkelijk is opgelost.

Update (12 oktober 2011, 21:15): RIM heeft zojuist een persconferentie gehouden omtrent de wereldwijde verstoring van haar BBM dienstverlening, waardoor velen nog steeds niet oa. kunnen pingen. In een verklaring gaf de technisch directeur van RIM, David Yach, het volgende aan:

Op maandag faalde een core-switch in Europa (Engeland om precies te zijn). Er waren op dat moment backup systemen aanwezig, welke het werk van de core-switch over moesten nemen. De backup systemen deden dit om nog onbekende oorzaak niet, waardoor gebruikers in Europa geen berichten meer konden ontvangen. RIM heeft geografisch op verschillende werelddelen systemen staan, die het berichten verkeer afhandelen. Door de verstoring in Europa ontstond er een zogenaamde backlog (= berichten die op de RIM systemen stonden en afgeleverd moesten worden bij de betreffende gebruikers, maar door de verstoring in de wacht stonden). Deze backlog kreeg RIM niet op tijd in bedwang, waardoor andere netwerkpunten van RIM elders in de wereld door dit verkeer getroffen werden. Hierdoor kwamen uiteindelijk ook grote delen van Azië en uiteindelijk ook Amerika zonder BBM dienstverlening te zitten.

RIM heeft inmiddels de backlog weer onder controle en is bezig deze zo snel als mogelijk weg te werken, om het verkeer weer op gang te krijgen. Over de oorzaak van deze wereldwijde storing tast RIM nog steeds in het duister. Er wordt met verschillende teams over de wereld rond de klok gewerkt, om de daadwerkelijke oorzaak van het probleem te achterhalen en de storing zo snel als mogelijk op te lossen.

Update (13 oktober 2011, 01:50): BBM lijkt weer bij een groot aantal gebruikers op gang te komen. Voor de mensen die nog geen verandering zien, herstart voor de zekerheid de telefoon.

Update (13 oktober 2011, 16:00): RIM heeft bekend gemaakt, dat de storing definitief is opgelost.

564 reacties op deze storing:

  1. Waarom doet die het bij zoveel mensen weer en ben ik weer de pechvogel waar nog niks werkt ook nie nadat ik de batterij eraf gehaald heb.

  2. Nou er komt eindelijk wat leven in mijn blackberry.. ik kan weer op internet,whatsapp doet het weer, en ping komt ook weer langzaam op gang.

  3. beste mensen, de bb storing brengt zo veel fouten in de mens naar boven. “oh nee ik kan niet meer pingen!!” dan ga je naar ze toe en praat je face-2-face met ze. je hebt toch echt niet voor niets een mond gekregen dus gebruik hem dan ook, liefst om mee te praten enzo. blijf contact houden met elkaar!

  4. BBM (PING) verkeer is weer mogelijk en werkt naar behoren, aldus RIM
    – Internetten is nog niet mogelijk. Dit wordt bewust nog even zo gehouden om de (wankele) stabiliteit van de services en servers niet onnodig te belasten. OFwel, alle (server)capaciteit is momenteel nog hard nodig om RIM’s andere diensten online te krijgen en de achterstand weg te werken.

  5. maar sowieso over die storing ik wil wel een vergoeding en stuur dan teminste een smsje door heel de wereld wat er precies aan de hand is -.- dit is toch niet normaal meer…. Reputatie van bb is echt flink gedaald en iphone is hierdoor gestegen en sws laat dan iniedergeval iets horen van wat er nou aan de hand is?

  6. krijgen we wel een vergoeding want je betaalt voor iets wat je neit hebt en ik heb nu geen beltegoed meer…. 🙁 dus ik hoop dat we een vergoeding krijgen want de reputatie van bb is flink gedaald niet dat ik ooit meer een bb neem denk ik ..

  7. Ik mis Ping en whatsapp Zo erg! En ik had m’n simkaart in iPhone gedaan en toen deed ie ook niets…..

  8. Wow ik wist niet dat het zo erg is om geen ping te hebben :'(
    Maar ik hoop eigenlijk niet dat hij vanavond nog gaat werken want ik heb me rust hard nodig, ik ben bang dat me BB blijft trillen de hele avond.
    Morgenochtend 7 uur dan mag me BBM weer online
    Mensen weltruste we PINGE!!!!

  9. Ik hoop dat iedereen die er last van heeft, een vergoeding gaat vragen. Samen staan we sterker!!
    We betalen ergens voor en krijgen het niet, reden genoeg om dit aan te vechten. En als het andersom zou zijn geweest als de klanten hun afspraken niet na komen, heb je gelijk deurwaarders e.d. aan de deur.

    • als ik mijn bb 2 maanden op moet sturen omdat hij het niet doet krijg ik ook geen vergoeding. en het probleem ligt niet bij de providers… :S

      • Jammer dat het lijkt of mensen (vooral tussen de 15 en 25 jaar) hun leven lijkt af te hangen van PING.

        PING moet nu gewoon staan voor:
        Praat Is Nu Gezellig

        Maar bij de meeste pinjunks staat het voor:
        Please I Need Gossip’s

        EVEN GEDULD MENSEN!!!

  10. hoe kan dit nou weer gebeuren?
    mijn blackberry was kapot en nu net weer gemaakt, voor 100 euro en dan kan ik niet eens pingen, lekker is dat! ik ben waarschijnlijk nu over mijn sms tegoed heen omdat ik niet even naar iemand kan pingen, ik vind dat mensen die dit hebben het vergoed moeten krijgen want wij betalen ervoor! mijn abbonnement word afgepakt door mijn vader als ik eroverheen ga, nu krijgt blackberry wel een hele slechte naam! niet alleen door de blackberry gebruikers. ik hoop dat dit snel word opgelost voor dat ik over mijn bel en sms bundel heen ben 😉

  11. Iedereen gewoon lekker rustig afwachten we gaan zo toch weer allemaal naar bed, dan heb je je telefoon toch niet nodig. Ze kunnen moeilijk bij NL beginnen om de problemen op te lossen want de wereld is wel groter als Nederland.. Dus iedereen chill =)

    • Ik vind dat je helemaal gelijk hebt
      Iedereen is helemaal van de kaart omdat ze niet kunnen pingen
      Tuurlijk is het vervelend maarja het is niet het einde van de wereld
      maar we leven tegenwoordig zo in die social media world eigenlijk is het niet normaal.

  12. Ik vind wel dat iedereen een schadevergoeding moet krijgen een week gratis internet ofzo iedereen betaalt eranders wel voor maar heeft nu geen internet

  13. Ik vind dit echt belachelijk
    Echt waar
    Okal staat er dat je niet grof mag praten
    Ik betaal voor mijn blackberry en heb geen zin dat ik nu niks kan wanneer word dit opgelost mensen !!!!

  14. Ik vindt het heeel storend,,,
    kan beter over stapen naar een ander telefoon!
    dit is nog nooit gebeurd! ik dacht pak blackberry, ma ben diep teleurgesteld
    heb em pas en dan over komt mij dit! Geduld Geduld! ?
    ’t mag best duidelijk zijn! Waarom & mag gerust schadevergoeding!
    mensen betalen er voor en daar gaan je dagen, Nou ik hoop dat ’t snel word opgelost….

    Zall nog even afwachten..

  15. Weet iemand misschien wanneer het weer gaat doen? Het duurt een beetje te lang.
    Is het zeker dat het tot vrijdag zal duren?

    • Niks is zeker, speculeren heeft ook geen zin. RIM is momenteel bezig met oplossen van de storing. Ze hebben zojuist wel een officiële verklaring afgelegd middels een persconferentie, hierboven lees je de verklaring. Er is door RIM geen uitspraak gedaan tot wanneer de storing zal duren, aangezien ze zelf nog niet de oorzaak hebben achterhaald.

  16. Om even de zeurpieten onder ons die blijven jengelen dat RiM beter voorbereid had moeten zijn op het massaal inloggen/verbinden van BB gebruikers: Er is geen enkele server (of servercluster) op de wereld die zo’n gigantische datalast in een keer aankan. RiM kan daar niks aan doen.

    Het fixen duurt lang omdat ze voorzichtig moeten zijn om niet nog meer overhoop te schoppen. Simpel.

    • Blackberry heeft vooralsnog geen uitlatingen gedaan over wanneer de storing is opgelost. Dat de storing tot 22 oktober zal duren, is vrijwel zeker onzin. Op dit moment zijn de systemen van RIM herstellende. Het blijft voor nu even een kwestie van geduld en afwachten op meer informatie.

  17. Update 20.45u: We continue to work on clearing the message backlog in order to eliminate delays. Thank you for your patience. ^PM

    Aldus RIM…

  18. Nu de storing is uitgebreid naar de Verenigde Staten en Canada lijkt het erop dat de core-switch niet het probleem bleek te zijn. Wat wel is nog de vraag

  19. Nu de storing is uitgebreid naar de Verenigde Staten en Canada lijkt het erop dat de core-switch niet het probleem was. Wat wel is nog de vraag.

  20. Ik hoorde via via dat ze nu bezig zijn om te boel weer op te starten en dat zo langzaam aan de verbindingen terug moeten komen.
    Dit zal vast nog wel eventjes duren, aangezien dit natuurlijk wereldwijd is…

    Even geduld nog!

Reageren is niet meer mogelijk.