10 okt

Blackberry (pingen) storing, wereldwijd – opgelost

De systemen van RIM (de maker van Blackberry en verantwoordelijk voor de systemen achter ping!) kampt momenteel met een wereldwijde storing op haar services. Hierdoor kunnen Blackberry gebruikers beperkt tot niet pingen.

Update (11 oktober 2011, 14:00): Inmiddels ondervindt RIM een tweede grote storing op haar systemen, waardoor pingen opnieuw vrijwel niet mogelijk is. Wanneer de storing is opgelost, is vooralsnog onbekend.

Update (11 oktober 2011, 22:40): RIM heeft de oorzaak van de tweede storing gevonden. Een belangrijke switch in haar netwerk blijkt kapot te zijn gegaan. Momenteel is het bedrijf druk bezig het probleem op te lossen. Wanneer het probleem exact is opgelost, is wederom niet bekend.

Update (12 oktober 2011, 15:00): RIM heeft inmiddels de herstel van haar systemen ingezet en mondjesmaat zullen verbeteringen bij Blackberry gebruikers zichtbaar worden. Het kan helpen om de accu van het toestel even te verwijderen, opnieuw erin te zetten en het toestel (opnieuw) op te laten starten. Dit zou kunnen werken, maar dit zal niet bij iedereen direct een oplossing bieden. Ook nu is er niks bekend gemaakt, wanneer de storing daadwerkelijk is opgelost.

Update (12 oktober 2011, 21:15): RIM heeft zojuist een persconferentie gehouden omtrent de wereldwijde verstoring van haar BBM dienstverlening, waardoor velen nog steeds niet oa. kunnen pingen. In een verklaring gaf de technisch directeur van RIM, David Yach, het volgende aan:

Op maandag faalde een core-switch in Europa (Engeland om precies te zijn). Er waren op dat moment backup systemen aanwezig, welke het werk van de core-switch over moesten nemen. De backup systemen deden dit om nog onbekende oorzaak niet, waardoor gebruikers in Europa geen berichten meer konden ontvangen. RIM heeft geografisch op verschillende werelddelen systemen staan, die het berichten verkeer afhandelen. Door de verstoring in Europa ontstond er een zogenaamde backlog (= berichten die op de RIM systemen stonden en afgeleverd moesten worden bij de betreffende gebruikers, maar door de verstoring in de wacht stonden). Deze backlog kreeg RIM niet op tijd in bedwang, waardoor andere netwerkpunten van RIM elders in de wereld door dit verkeer getroffen werden. Hierdoor kwamen uiteindelijk ook grote delen van Azië en uiteindelijk ook Amerika zonder BBM dienstverlening te zitten.

RIM heeft inmiddels de backlog weer onder controle en is bezig deze zo snel als mogelijk weg te werken, om het verkeer weer op gang te krijgen. Over de oorzaak van deze wereldwijde storing tast RIM nog steeds in het duister. Er wordt met verschillende teams over de wereld rond de klok gewerkt, om de daadwerkelijke oorzaak van het probleem te achterhalen en de storing zo snel als mogelijk op te lossen.

Update (13 oktober 2011, 01:50): BBM lijkt weer bij een groot aantal gebruikers op gang te komen. Voor de mensen die nog geen verandering zien, herstart voor de zekerheid de telefoon.

Update (13 oktober 2011, 16:00): RIM heeft bekend gemaakt, dat de storing definitief is opgelost.

564 reacties op deze storing:

  1. Ik kan wel bellen en Sms’en. Ze weten nu de oorzaak van de storing, hoelang moet het dan nog duren om het op te lossen? Kom op, zeg. Blackberry ’s over de halve wereld ligt eruit! Krijg het idee dat RIM het niet serieus neemt..,

  2. als het nog langer gaat duren mogen ze wel een leuk aanbod geven.
    is nu al 3 dagen zo zet hem op rim gooi de bb weer in de lucht

  3. Storing kan gebeuren, is geen drama!
    Bijna 500 reacties. Hier maken mensen wel tijd voor, om te klagen etc.

  4. Sorry hoor maar reageer eens niet zo overdreven.. Over vergoeding dit en dat! De meeste mensen hebben net een half jaar gratis bb diensten gehad. Haha als jullie geld ruiken of gratis horen staan jullie vooraan! En je gaat niet dood hoor zonder bb. Nu kunnen jullie weer gezellig avondje kletsen met je ouders op de bank ipv met je bb op kamer roddelen…

  5. Je moet wel erg dom zijn als je denkt dat de storing tot 22 oktober duurt, hoe kun je van te voren weten wanneer een storing voorbij is. Daar prikken ze geen vaste datum voor, ze lossen het zo snel mogelijk op.

  6. Nee, als we gaan bedrijgen loopt het verkeerd af haha. Wat zeggen ze ook alweer msn, sms en dergelijke is slecht voor de Nederlandse taalontwikkeling?

    • @BBM : Je geeft jezelf al t bewijs dat msn, sms etc slecht voor je taalontwikkeling is als je ‘bedreigen’ niet eens goedschrijft.

  7. Nou, ze kunnen er toch niks aan doen dus ga ook niet zeuren huilen en janken mensen. En als het dan wel nog lang duurt wat dan? Gaan jullie ze slaan?:s
    Ga Ze ma niet bedrijgen dan ben je nog verder van huis. Ik kan best wel zonder ping HET IS NU WEL RUSTIG!

  8. dat b er uit lig is vervelend maar mensen er is meer dan aleen een ping dus kom op en stuur een mail via de com spreek met mekaar af oog in oog is toch gezeliger of niet dan

  9. Tuurlijk is pingen whats appen wel sociaal, maar elkaar nu in de ogen kijken en met elkaar praten is veel gezellig, wijntje iets lekkers een beppen maar,..heerlijk ouderwets,…..geniet ervan nu het nog kan,…

  10. Pfffff die k*t bb doet et nog steeds niet :@
    Dits eg niet normaal meer natuurlyk kan k zonder
    bb VOOR 1 UUR JA !!

    Njaa hopelyk duurt dit niet 12 dagen ( dat heb k namelyk gehoort)
    :s

  11. ah wat erg zeg allemaal lijkt wel of heel het leven bestaat uit
    bb , ping, facebook , twitter enz hoopt dat die storing tot 22 okt 2012 duurt
    hebben we dan geen sociaal leven meer of zo ????

  12. Nou heel NL gaat slapen en iedereen hoopt dat morgen de probleempjes zijn opelost en ik hoop dat ik morgen mijn Facebook twitter email msn rss feeds en de rest kan instellen.. We zien het morgen wel weer.. Iedereen een ping loze nacht toegewenst..

  13. Dit kan toch niet echt zo zijn, 2 dagen een storing?
    Ze spelen allemaal onder 1 hoedje providers+blackberry zelf.

    • ja ze willen gewoon dat mensen over hun abbo gaan met smse en bellen en dat gaat ook gebeuren bij de meeste

  14. Ik word er gewoon sjaggie van en dat klinkt stom maar 1dag eruit ok, maar 2 dagen kom op zeg!
    Ik dacht leuk een bb en pingen nou wat ken ik pingen zeg al 2 dagen dus niet, word er gewoon niet goed van en dan lees je dat die t bij andere wel doet nou ik zal wel weer de pechvogel zijn die het langst moet wachten maar wel ondertussen beltegoed betalen maar niet kennen pingen omdat het niet aan de provider ligt.

  15. Bij mij doet ie t nog steeds niet, weet iemand serieus wanneer dit weer voorbij zal zijn ik vind het vooral irritant dat mn mail t niet doet..

  16. Er gaan geruchten rond dat ze dit met opzet doen om geld te verdienen. Zelf geloofde ik het eerst niet, maar gisteren deed ie het na 23:00u. Vanochtend ook nog, vervolgens kwam er weer een storing en die blijkt nu na 23:00u weer opgelost te zijn. Toeval of niet? Nu ga ik dus wel twijfelen… Ik betaal elke maand voor mijn abo maar BlackBerry service heeft 9 van de 10 keer een storing. Mijn volgende telefoon wordt dus sowieso geen BlackBerry!

  17. Lieve mensen, er zijn hier mensen die het hebben over whatsapp die het niet doet. Dit heeft niets te maken met blackberry eigenlijk. Als jij je wifi bijvoorbeeld thuis hebt aanstaan en gewoon jou bijvoorbeeld vodafone provider werkt whatsapp wel. Zit jij echter op een plek waar geen wifi te verkrijgen is dan gaan de whatsapp berichten wel over het netwerk van blackberry wat momenteel met deze storing kampt. Dus voor veel mensen kijk dan even of je thuis geen internet via wifi kan verkrijgen want dan doet zeer waarschijnlijk je whatsapp het wel. Mijn moeder heeft ook een smartphone maar alleen een abbo zonder internet. Dit komt doordat zei thuis gewoon wifi kan gebruiken en onderweg het eigenlijk nagenoeg niet nodig heeft om dingen op te zoeken. Toen wij op vakantie waren laatst zijn wij naar een mc donalds gereden voor de gratis wifi, en op deze manier kon mijn moeder gewoon op haar whatsapp zonder dat zei ook maar enig internet in haar abbo heeft zitten. Zei heeft ook vodafone. Dus mensen als je whatsapp het niet doet, kan blackberry hier niets aan doen want deze app is niet van bb en loopt dus alleen als jij internet van bb hebt over de bb servers. Ik hoop dat sommige mensen hier iets mee kunnen tot in ieder geval de storing voorbij is.

  18. Oh ik word hier zooo moe van he, Denk ik gezellig een bb te kopen en nog is me abbonement om te laten zetten gebeurt er dit. Hopelijk is het snel opgelost heb nog verschillende klanten die ik moet helpen en gebeurd voor 99% op de social Media en nu kan ik geen contact meer leggen

  19. Ik merk dat ik helemaal onrustig word. Redelijk triest, maar na 2 dagen is het gewoon irritant. Ik weet dat ik apps heb van mensen en die wil ik lezen!! Gisteravond kwamen ze gelukkig nog wel binnen toen BB ’t weer deed.

  20. Hij doet het nog steeds niet en dit merk ik omdat ik nog steeds mijn email facebook en twitter niet in kan stellen.. Ben wel blij dat rim de oorzaak van het probleem heeft gevonden. Hierdoor zou het al een stuk sneller opgelost kunnen worden als ze een paar goede technische mensen in huis hebben.. Duimen dan maar en ik blijf het proberen!

  21. en………………………. het is inmiddels 12 oktober…. en nog steeds kan ik bb niet gebruiken…… grrrrrrrrrr

  22. Bij mij doet die het ook nog steeds niet, en ik baal ontzettend want heb geen btg en als ik het wel heb dan ping ik kei veel want bel en sms amper dus zal blij zijn als ik het weer heb en dat het ook blijft en niet weer voor even is.

  23. Nou, ik zit in Italie, maar ik kan nog helemaal niets met die bb…. erg irritant 2 dagen achter elkaar storing… hopelijk lossen ze het snel op….

  24. zwaar vervelend ik hoop dat het snel opgelost word want ik begin me al te vervelen eraan beetje jammer heb dit nog nooit meegemaakt met blackberry server. toch hoef ik geen andere telefoon hahha

  25. geen probleem dat die het niet doet 1 slim persoon heeft 2 telefoons op zak met internet dan heb je meteen nergens last van en altijd wel lekker berijkbaar:D

  26. ja ik ben het met de bbers eens t gaat niet om die 12,50 of die 2 dagen niet pingen wat ik overigens wel heel vervelend vindt ook maar ik vermaak me ook wel zonder ping maar this gwn kut ik heb bb voor te pingen zodat ik niet elkedag nieuwe beltegoed hoef te kopen ik heb in deze 2 dagen al 40 euro uitgegeven aan beltegoed voor te bellen als ik mensen nodig had op te praten en die beltegoed is op voor dat je het weet en dat vindt ik wel klote ik begrijp dat dit kan gebeuren maar ik vindt wel dat ik opznminst een 20 euro nieuwe beltegoed mag krijgen die andre 20 mogen ze hebben haha this niet dat ik geen money heb maar tog ht leven is al duur genoeg en ze trekken al genoeg geld !!

  27. tsjaa..moet zeggen dat ik er ook erg van baal! We zijn zo onthand, en idd niet alleen voor fun..ook sommige mensen gebruiken hun mobiel voor zakelijke dingen!
    Maar we kunnen schreeuwen wat we willen, maar de mensen van RIM hebben hier ook niet om gevraagd, ja toch!!?
    ik hoop dat ze het snel op kunnen lossen…dan zijn het mijn helden voor deze week;)

    ik zeg: succes met oplossen mensen!

    • Hoppa! Oorzaak is gevonden, nu ff snel maken dan kunnen we weer vrolijk verder met pingen/whatsappen….

  28. Lekker nostalgische zo’n dag geen ping! Bel eens bij iemand aan om te kijken of hij of zij thuis is, ipv. Te pingen.Mensen maken zich druk om WAT? Think out of the box! Er zijn ergere dingen in de wereld. Sommige mensen hebben niet eens een telefoon.
    Het enige wat je hoort en ziet is gezeur om die BB, ik heb zelf ook een blackberry en het is inderdaad even vervelend, maar gelukkig ben ik niet de enige, je bereikt niks door te zeuren etc. De storing wordt er niet door verholpen.

    Chill out! Geduld is een schone zaak. (Ps. Dit is verstuur v.a een BB, internet doet het wel gewoon dus je kan genoeg!)

  29. Je betaald inderdaad voor internet, maar als je 1 dag geen stroom heb ga je ook niet zeggen ”oh nou voor dat ene dagje betaal ik niet de strooms-kosten” .
    beetje achterlijk, en vodafone kan gewoon nog internetten via WAP-vodafone.
    Het is wel vervelend, helemaal mee eens, die mensen gaan het oplossen, maar kennen niet de schuld geven.
    of je nou kiest voor blackberry iphone of wat dan ook, problemen blijf je krijgen. 😉
    beter oude nokia 3410.

  30. Zo raar ik kan wel op internet & msn op mn bb maar ik kan niet pingen en op ubersocial en op blackberry app world :S

  31. pff klote dingen, het is indd niet het einde van de wereld maar het is wel vervelend.
    je betaalt het niet voor niks. en ze moeten de storing gewoon maken klaar kan niet zolang duren, en ze kunnen wel vertellen wat er nou aan de hand is.

  32. blackberry is slecht en dat rim al helemaal ,ze kunnen tog probleem oplossen hoef tog geen 2 -3 dagen te duren
    iPhone is beter;)

Reageren is niet meer mogelijk.